Digitale geletterdheid
In onze digitale samenleving waarin technologie en media een belangrijke plaats hebben, is het niet alleen nodig om geletterd te zijn, maar ook om digitaal geletterd te zijn. Pas dan kun je als actieve, verantwoordelijke en zelfstandige deelnemer hierin functioneren. Wij vinden het daarom op de Floraschool gewenst dat kinderen kennis krijgen van digitale technologie en dat ze vaardigheden ontwikkelen in het omgaan hiermee.
Digitale geletterdheid is net als geletterdheid een combinatie van kennis en verschillende vaardigheden. Bij digitale geletterdheid gaat het om:
omgaan met ICT
kennis en begrip hebben van de werking van ICT
kritisch en (zelf)bewust gebruiken van de mogelijkheden van ICT
inschatten van kansen en risico’s die het gebruik van ICT met zich meebrengt
Niet alleen kennis en vaardigheden, maar ook een passende houding is van belang. Bij digitale geletterdheid is het belangrijk dat leerlingen kunnen omgaan met complexe situaties en situaties die voor meerdere uitleg vatbaar zijn. Dat ze doorzetten bij lastige en open problemen. Dat ze kunnen samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken. En dat ze ondernemend zijn en op zoek gaan naar nieuwe kennis en toepassingsmogelijkheden.
Digitale geletterdheid zit dus verweven in ons onderwijs. Maar we leren onze kinderen daarnaast ook methodisch digitale vaardigheden aan met ‘Digit’.
‘Digit’ is onze methode voor digitale geletterdheid. Wij werken zowel in de bovenbouw als in de onderbouw met deze methode.
In de onderbouw wordt de methode op een speelse manier aangeboden, zowel online als offline. In de bovenbouw werken de leerlingen aan de hand van vier domeinen: Basiskennis ICT, Informatievaardigheden, Mediawijsheid en Computational thinking.
Door middel van projecten gaan de leerlingen in de bovenbouw aan de slag met de digitale vaardigheden. Lopen zij tijdens hun project ergens tegenaan, omdat zij een vaardigheid nog onvoldoende beheersen, dan kunnen zij in één van de vier domeinen deze vaardigheid leren. Zo zijn de kinderen doelgericht aan het werk en leren zij dingen die zij nog niet kunnen.
Voor meer informatie over deze methode kunt u kijken op de website van Digit.