Pagina instellingen

Tekstgrootte

  • Home
  • Ik zoek een school
    • Aanmelden
    • Contact
    • Kennismaken
    • Missie en visie
    • Schoolgids en schoolplan
    • Passend onderwijs
    • Voortijdig de school verlaten
  • Ons onderwijs
    • Taal en Rekenen
    • De Talentenarchipel
    • De Vreedzame School
    • Digitale geletterdheid
    • Eigenaarschap
    • Aansluiten bij het niveau
    • Vieringen en activiteiten
    • Pedagogisch vakmanschap
    • Kunst en cultuur
  • Praktische informatie
    • Nieuws
    • Jaarkalender
    • Schoolvakanties & schooltijden
    • Team
    • Leerlingenraad
    • MR en OR
    • Onze stichting
    • Protocollen
    • Vacatures

Taal en Rekenen

Taal en rekenen zijn de basisvakken bij ons op school. Deze vakken worden vooral in de ochtend gegeven in de groepen 3 tot en met 8. In groep 1-2 zitten de taal- en rekendoelen verweven in het thematisch speel- en werkonderwijs dat gedurende de hele dag plaats vindt.

Rekenen

Van 9 tot 10 uur wordt er schoolbreed gerekend in de groepen 5 tot en met 8. Kinderen die voorlopen op de lesstof in hun jaargroep kunnen op deze manier heel makkelijk aansluiten bij een hogere groep. In alle groepen wordt gestart met directe instructie en de instapoefeningen. Op basis van eerder behaalde resultaten en resultaten in de betreffende les kan de leerkracht aansluiten bij het niveau van het kind. De verwerking gebeurt digitaal, alle leerlingen werken op hun eigen Chromebook. Ze ontvangen direct feedback op de gemaakte sommen en hoeven dus niet te wachten totdat de leerkracht hun werk na heeft gekeken. Automatiseren is een heel belangrijk onderdeel in ons rekenonderwijs. Er worden dan ook veel automatiseringsoefeningen gedaan in alle groepen en kinderen kunnen door middel van Hoerakaarten laten zien welke sommen, tafels etc. ze beheersen. De methode die we gebruiken heet Pluspunt.

In de groepen 3 en 4 wordt deze methode ook gebruikt, maar niet speciaal tussen 9 en 10 uur. Kinderen in deze groepen die voorlopen en extra uitdaging nodig hebben werken met de plustaken van de methode of de extra methode Reken XL. Ook de kinderen in de groepen 5 tot en met 8 die extra uitdaging nodig hebben werken op deze manier, eventueel onder begeleiding van een onderwijsassistente of een leerkracht.

In groep 1-2 werken de kinderen thematisch tijdens spelen-werken of in de kring aan de rekendoelen.

 

Taal

Technisch lezen

Elke dag starten we in de groepen 4 tot en met 8 met technisch lezen. Het stimuleren en ontwikkelen van leesplezier staat hierbij voorop. Dit doen we in de basis door de kinderen vooral veel leeskilometers te laten maken. Daarbij mogen ze boeken kiezen die hun interesse hebben. De leerkracht geeft tijdens dit eerste half uur het goede voorbeeld door regelmatig zelf een boek te lezen of een gedeelte van dit half uur voor te lezen. Ook gebruikt de leerkracht de tijd om te lezen met kinderen die wat extra leesoefening nodig hebben Dit laatste wordt ook gedaan door onderwijsassistenten en leerkrachten die RT (remedial teaching = extra hulp) geven. Andere werkvormen die tijdens de technisch lezen tijd worden gemaakt zijn: maatjes lezen, klassikale en individuele leesoefeningen en boekbesprekingen. Minstens twee keer per jaar worden er AVI-toetsen afgenomen. Met behulp van deze toetsen wordt het leesniveau van het kind bepaald zodat we altijd de juiste boeken op niveau aan kunnen bieden en ook de leesvorderingen in de gaten kunnen houden en kunnen stimuleren. Kinderen met leesproblemen of bij wie dyslexie is vastgesteld, worden begeleid door de coördinator leerlingenzorg en de RT-leerkracht.

In groep 3 wordt voor het aanvankelijk en voortgezet technisch lezen de methode Veilig Leren Lezen gebruikt. Nieuwe letters worden steeds aangeboden in een woord en ook de spelling wordt direct geoefend. Elk nieuw blok begint met een ankerverhaal en nieuwe woorden die centraal staan.

In groep 1-2 worden door middel van thematisch spelen en werken en kringactiviteiten de voorbereiding voor het aanvankelijk lezen geoefend. Te denken valt hierbij aan voorlezen, zelf boekjes lezen in de boekenhoek, hak- en plakoefeningen met letters en woorden, spullen meenemen voor de lettertafel, het werken met taal ontwikkelingsmaterialen en het oefenen van begrippen als eerste en links etc.

 

Begrijpend lezen

Begrijpend lezen begint al in de kleuterklas met het voeren van mooie gesprekken met de kinderen over aantrekkelijke prentenboeken waarbij de leerkracht een appèl doet op de hogere denkvaardigheden van de kinderen. Deze activiteiten zijn zeer waardevol voor de ontwikkeling van tekstbegrip.

In groep 3 ligt de nadruk vooral op technisch lezen, maar ook hier biedt de leerkracht regelmatig teksten aan die het oefenniveau van de technisch leesboeken overstijgen. Dit doet ze door prentenboeken en kwalitatief goede kinderboeken voor te lezen. Aan het eind van groep 3 gaan de kinderen zelf ook een eerste start maken met begrijpend lezen, dit doen ze met de methode Humpie Dumpie. Deze methode loopt door in groep 4 en wordt aangevuld met de methodes Beter bij Leren en Grip op lezen.

Vanaf groep 5 worden er drie methodes gebruikt voor het begrijpend lezen: Beter bij leren, Grip op lezen en Blits. De laatste methode is een methode om studerend lezen te oefenen. Door middel van methode en niet-methode gebonden toetsen houden we de resultaten zowel op groepsniveau als individueel niveau in de gaten en passen we ons lesgeven hierop aan.

 

Taal - spelling

Voor de groepen 4 tot en met 8 gebruiken wij de digitale versie van Taal Actief-spelling. De didactiek van Taal Actief is uitgewerkt volgens het directe instructiemodel. Dit betekent dat de leerkracht het startpunt is van het leerproces. De leerkracht brengt de kinderen met voorbeeldwoorden op het juiste spoor door ze eerst te vertellen wat ze gaan leren en wat ze daarvoor moeten weten of kunnen. Daarna passen de leerlingen onder de begeleiding van de leerkracht de instructie toe bij enkele andere woorden. De kinderen die intensievere instructie nodig hebben, krijgen daarna nog verlengde instructie van de leerkracht. Kinderen die het niveau al behaald hebben, krijgen oefeningen aangeboden op een hoger niveau. De kinderen oefenen de spelling zowel op de computer als in het schrift. De geleerde spelling wordt toegepast bij het schrijven van verhalen en in andere taallessen.
In groep 3 zit de spelling verweven in de methode Veilig Leren lezen.

 

Taal - algemeen

In de groepen 4 tot en met 8 werken we met de digitale versie van Taal Actie-taal. Deze methode is onderverdeeld in de onderdelen: communicatie, woordenschat en taal verkennen. De leerdoelen en de directe instructie zijn ‘doelzuiver’, dat wil zeggen dat de kinderen niet afgeleid worden of in de war raken van vragen die niet bij het doel van de les horen. De leerlijn communicatie bestaat uit spreken, luisteren, schrijven en lezen. Bij het onderdeel woordenschat leren de kinderen per leerjaar ongeveer 360 nieuwe woorden, zodat ze aan het einde van hun basisschooltijd een gedegen woordenschat hebben opgebouwd. Taal verkennen gaat vooral over de opbouw van zinnen en het benoemen van zinsdelen en woordsoorten (grammatica). Alle onderdelen worden zowel op de computer als in het schrift geoefend.

In groep 3 zit taal verweven in de methode Veilig Leren Lezen en het rijke taalaanbod in de groep. In groep 1-2 maakt taal uit van het leerplan dat gebaseerd is op de kleuterdoelen en is taal alom aanwezig bij het hoekenwerk, het spelen in het speellokaal en buiten en in de kringlesjes.

 

Contactgegevens

Baken 19
2931 RP Krimpen aan de Lek

0180-521928
directie.flora@onderwijsprimair.nl

None

Schooltijden

Ma8:30 u tot 14:00 u
Di8:30 u tot 14:00 u
Wo8:30 u tot 14:00 u
Do8:30 u tot 14:00 u
Vr8:30 u tot 14:00 u

Onderwijs Primair

Stichting Onderwijs Primair is een stichting voor openbaar onderwijs. Dat betekent dat de wezenskenmerken van het openbaar onderwijs uitgangspunt zijn in ons denken en handelen.


Klik hier voor meer informatie

  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools